teisipäev, 20. september 2016

Ühe nädala toidukorvi hind ja retseptid

Tsauki sõbrakesed,

nägin siin enda pisikeseks üllatuseks, et eelmine - säästuteemaline - postitus pakkus teile hirmsasti huvi ja uurisite minult korduvalt, et kas oleks võimalik teha nädalamenüü või toidukorvi postitus, et välja selgitada mainitud 60€ nädalase toidukorvi sisu.
Eile oligi puhtjuhuslikult päev, mil nädalase toidukorvi Rimis kokku panime ja otsustasin sellest ka teile pisut lähemalt jutustada. Näitan teile kõigepealt kogu toidukorvi sisu, mis läks maksma umbes-täpselt 59€. Sealjuhulgas mainin ära, et ostsime lisaks toidukraamile ka ühe kahe eurose nunnuka plastikust lõikelaua, paki pesupublrit ning ühe paari musti sukapükse. Eelmainitud tarbekaubad ampsasid 59€ kogusummast 8€, ehk toidukauba kulu oli lõppkokkuvõttes 51€ kopikatega.


Endalegi üllatuseks, avastasin pilti tehes, et kokku sai kahmatud päris palju kraami - täpsemalt siis nelja erineva retsepti, vahepalade ja muu niksi-näksi jagu toitu. Vahepalade alla arvestan puuviljad, kohupiimakreemid, pähklid, maisigaletid ja võileivamaterjali. Eelnevast nädalast on meil kodus ka suur tops Kreeka jogurtit, millest puuviljade ja koduse õunapüreega maitsvaid magustoite/vahepalasid valmistame. Hommikusöögi varusid on antud pildil vaid piima ning külmutatud marjade näol, mille kaasabil valmistan igahommikuse täisterakaerahelbepudru, mille jaoks helbed olid juba eelmise nädala ostukorvist kodus olemas.
Käesolevaks nädalaks planeerisin, nagu eelnevalt mainitud, 4 erinevat retsepti, millede jaoks mõned asjad juba kodus ka olemas olid. Et nüüd pisut retseptidest täpsemalt kuulda, loe aga edasi :)

Esmaspäev/Teisipäev
Nädala alguseks valmistasin kanahakklihast hakklihakastme tatra, peedisalati ja kapsasalatiga. Selleks haarasin poest paki kanahakkliha, sibula, paki tatart, suure paki hapukoort ja riivitud keedupeeti. Kodus oli olemas eelnevast nädalast pool kapsapead ja lahjat majoneesi, millest valmis kapsasalat. Hakklihakastme valmistamiseks kasutasin sibulat, kanahakkliha, enamuse hapukoorest, vett, soola, pipart ja kodus leiduvat paprikapulbrit. Peedisalati valmistasin riivitud peedist, soolast ja piprast. Kapsasalatisse läks peeneks hakitud kapsas, lahja majonees, pisut hapukoort ja sool ning pipar. Tatrapuder vist edasist selgitamist ei vaja...

Kolmapäev/Neljapäev
Nagu teile ka eelmises postituses selgitasin, sööme Nilsiga tihtipeale erinevaid sööke. Seda kas põhjusel, et Nils paljusid minu lemmikuid ei armasta või valmistan talle teinekord midagi pisut toekamat kui endale. Kolmapäevaks ja neljapäevaks valmistan Nilsile ahjus kanafileed, mille jaoks lõikan broilerifileed keskelt õhemaks, praen neid hetkeks pannil ning viskan 15 minutiks 180 kraadi juurde ahju küpsema. Marineerin ja maitsestan sellega mis parasjagu kodus olemas on, seekord ilmselt sool+pipar+paprikapulber ja Adžika. Kõrvale teen talle pruuni riisi, kapsasalatit ning kurgi-tomati-lehtsalati segu. Endale valmistan kolmapäevaks-neljapäevaks kanahakklihaga täidetud paprikaid. Selleks lõikan paprikad keskelt pooleks, täidan eelnevalt praetud kanahakkliha-chilli kastmes punaste ubade-maisi-tomatipasta-adžika seguga ning katan pealt mozarella juustuga, seejärel viskan ahju küpsema. Kõrvale hautan enda suurt lemmikut lillkapsast.

Reede/Laupäev
Nädala lõpu poole keeran kokku kanahakklihast karri. Jah - jälle kanahakkliha :D Kuigi olen siin blogis eelnevalt maininud, et kana mulle eriti ei istu, siis pean tunnistama, et kanahakkliha on mu uus lemmik avastus. Kanafilee mulle tekstuuri poolest absoluutselt peale ei lähe aga hakklihaga on teised lood. Nüüd aga karri retsepti juurde - kõigepealt kuumutan pannil kahe tomati jagu tomativiile ja pool sibulat ning pisut värsket ingverit. Lisan kanahakkliha ning seejärel karri maitseaine. Seekord võtsin katsetamiseks rohelise karri pulbri. Kui kõik kuivemad ained on kokku podisenud, lisan suure kohvikoore, peotäie hakitud maapähkleid ning pisut vett ja jätan segu veel veidikeseks podisema. Kõrvale teen endale tatart ja Nilsile soovikorral pruuni riisi. Kui midagi värsket veel selleks hetkeks alles, üritan tavaliselt teravamate toitude kõrvale pisut värskust lisada salati näol.

Nädalavahetusel kipub tavaliselt juhtuma ka niiviisi, et ühe toidukorra einestame kas kuskil väljas või tellime hoopis kulleriga koju. Korra nädala jooksul täiendame tavaliselt ka piimavaru, sest see kulub igahommikuste kohvi ja pudru sisse üsna kiirelt ning ostame juurde ka puuvilju, kuna tarbime neid mee-lee-tult palju. Samuti tuleb Nilsil üsna tihti täiendada enda võileivamaailma kuuluvaid tegelasi, sest keegi ju ei suuda piirduda vaid ühe võikuga... Loomulikult varieerub toiduvaru igal nädalal - mõnel nädalal leiab ostukorvist kas hunniku kodujuustu või veisehakkliha, kaerajahu, muna, lõhefileed või hoopis paki küpsiseid - eks iga nädal ole erinev, retseptid panen kokku vastavalt tujule :)

Vot selline saigi üks meie nädala näidismenüü, loodan, et saite siit ehk põnevaid ideid ja küsimused on alati kommentaarides teretulnud :) Tänaseks aga minu poolt kõik ja räägime varsti jälle!


4 kommentaari:

LIINA J ütles ...

Oooh, kuidas mulle meeldivad sellised postitused :) põnev! Ning seda täidetud paprikate retsepti pean ma kindlasti järgi proovima.

milkymilkycocoacream.wordpress.com ütles ...

Super! Järgmine nädal paluks veel toidukorvi ja retseptide postitust!! :)

Liisa Pärnpuu ütles ...

Võtan mingi hetk kindlasti plaani veel sellist postitust teha, endalgi hea jälgida, et mis päevaks mida planeerisin :D

Anonüümne ütles ...

Nii hea, ma loeks sellist postitust iga nädal! :D